Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

La 2020 bli vårt år <3

 

Jeg vil ønske at alle dere skal få et godt nytt år og jeg ønsker at det neste året bli ditt og mitt. Her hjemme snakker vi om det nye året og at året skal bli vårt og at vi skal jobbe for at året skal det året alt går bra. Med vilje av stål skal vi nok få det til. 

Det har likevel ikke vært et så aller verst år, selv om jeg har tatt det litt roligere på designfronten og reist bare en tredjedel av det jeg pleier. Jeg har jobbet om redaktør i et samisk magasin. Det har vært helt nødvendig å gjøre noe annet enn kun design, for å samle krefter og for å komme sterkere tilbake.  Jeg ble nemlig rammet av en mindre farlig sykdom i 2019. Jeg fikk diagnosene høyt stoffskifte, graves og vitiligo. Sykdommene er ikke farlig, men veldig plagsomme. Den ene dagen er jeg frisk, den andre dagen slapp og elendig. Med vitiligo som forårsaker pigmentfrafall ble jeg grå over natta, men som sagt..det er ikke farlig og om jeg skal si det rett ut, så trives jeg med å være grå. Med medisiner lever jeg nå som et helt nytt menneske.

I 2020 fortsetter jeg å gjøre noe annet enn bare klesdesign. Jeg ser verdien i å være journalist igjen og starter i ny jobb på nyåret. Jeg har nemlig funnet tilbake skrivegleden og jeg liker å formidle den enkeltes sak, historie og beretning. Likevel føler jeg også at 2020 blir littgranne bedre for min lille bedrift. Jeg har gjort par grep som gjør at Abanti blir litt mer synligere. Jeg flytter butikken permanent inn på Sápmi Park i Karasjok. Butikken vil være åpent til normale åpningstider og åpningstidene vil ikke være avhegig av at jeg er tilstede, da vi er tre bedrifter – Abanti, Scandic og Sølvsmia – som sammen skal jobbe i butikk. Abanti har også meldt seg på noe som heter Šoop Šoop, som går av stabelen i Tromsø 4. og 5. februar. Der samles over 20 samiske designere for å tilby forhandlere samiske produkter. Vi håper og tror at butikker ser på dette som en mulighet til å vise frem samisk design. Abanti skal også delta på flere spennende prosjekter, men må vente med å fortelle om de.

I året som gikk, samarbeidet Abanti med Miss Norway og Erik som deltok på Kjendis Farmen. Jeg var også kostymedesigner på Beaivváš Sámi Teáhter. Dette var artige prosjekter og slike sprell gjør jeg gjerne igjen. Om du vet om en blogger eller en influencer som skulle tatt seg godt ut i Abanti, er det bare å tipse meg.

Produktmessig laget jeg noe helt nytt sist år. Designvesker har alltid vært mitt hjerte nært og på de fleste reiser har jeg endt opp på taxfree og kjøpt en veske eller to. Nå har jeg derimot lagd egne vesker og jeg bærer de med stolthet. Jeg brukte fire år på dette prosjektet. Prosessen har vært lang, spennende, lærerikt og intressant. Å lage vesker er vanskeligere enn det ser ut til. Lager du de ennå i Milano, kan det fort bli ekslusivt og veldig dyrt. Men jeg elsker veskene og jeg elsket turene til Milano for å besøke skinnleverandøren og systuene.

Foto: Per Heimly

I året som kommer vil det komme nye vesker, men denne gang er det i Kimbantis merke. Det betyr at stilen vandrer fra det klassiske til dett casuale. Vesker og sminkepunger i ren Kimbanti stil vil være på plass om ikke så veldig lenge. Vi snakker selvfølgelig dongeri og pyntbånd! Også Kimbanti herreblazere vil være på plass om ikke så veldig lenge. Denne gang blir det ikke i ull, for vi vil så gjerne teste ut andre materialer og. Jakkene gleder jeg meg til, for de har gitt enormt mye glede til herrene som har har skaffet seg en slik

Hva gjelder det klassiske Abanti, kan du glede deg over det og. Jeg har nemlig tre-fire nye stiler klar for produksjon. I dag, på selveste nyttårsaften har jeg ferdigstilt tre silkeprint. I tillegg til strikk blir det både silkeskjorter og silkekjoler. Alt dette er allerede planlagt og gjort i 2019, så 2020 blir egentlig et år fylt med håndarbeid. Jeg hiver meg i en småskala produksjon. Jeg skal selvsagt ikke bli en hel fabrikk og sy opp alt av det jeg selger, men jeg har par prosjekter som må gjøres på hjemmebane. Et av de er frynsing av silketørkler vi bruker til kofter. Abanti har designet par silketørkler. Prototypene er i Karasjok og nå gjenstår det bare å få opp resten av tørklene, så jeg og min svigersøster Berit kan starte frynsingen. Det er bare å glede seg.

I tillegg til dette, satser jeg enda mer på kunsthåndverk og duodji, men for å ikke avsløre alt avslutter jeg nå. Sier jeg alt har jeg lenger ingen overraskelse på lur. Men jeg gleder meg til 2020. Jeg håper også du gjør det. Jeg vil at du skal eie året 2020. Jeg vil bare at du skal tørre å følge din drøm. Jeg håper du lykkes, har suksess og om du faller, feiler så håperjeg du finner frem styrken til å reise deg og prøve igjen. La 2020 også bli et år der vi viser omsorg for hverandre og at vi løfter hverandre opp og frem. Ingen skal stå i mørket. La oss alle skinne i lyset <3 Godt nytt år <3

Fra Anne Berit

Tilbake

Kommentarer