Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

I kjærlighetens navn

 

 

Jeg har et spesielt forhold til vår kjære kjærlighetsgudinne Sáráhkká. For 15-16 år siden fikk jeg sydd opp en rosa luhkka med Sáráhkká på brystet. Jeg fikk også en Sáráhkká brosje i sølv, av min gode venninne Katri Sarak Somby, som ønsket hell og lykke til meg og som ønsket at jeg med amuletten skulle finne mannen i mitt liv. Denne brosjen har vært veldig viktig for meg og jeg bruker det som beskyttelse og som lykkeamulett. Hver gang jeg tar på meg brosjen, føler jeg min venninnes nærvær og jeg kjenner brosjen gjør meg glad. På Kunsthøgskolen i Oslo da jeg tok min utdannelse innen klesdesign, tegnet jeg en hel del kjoler med Sáráhkká som motiv. Jeg har prøvd meg på forskjellige kjolelaginger med akkurat dette motivet. I en travel hverdag ble Sáráhkka helt glemt. Ideene om Sáráhkka så ut til å være umulig å jobbe med designmessig, om man ville unngå klisjéaktig og turistpreget design.


 

Så hva var det som gjorde at dette motivet plutselig kom på plass i mitt hode igjen? Kim Anders, min kommende ektemann, tok opp designtemaet som nesten var gått i glemmeboken. Han hadde en helt idé og hadde klare visjoner om hvordan ideen kunne realiseres, uten at det hverken ble klisjéaktig og souveniraktig. Sammen jobbet vi frem skisser og jeg må si meg godt fornøyd med de. Jeg føler vi klarte å knekke designkoden på gudinne-temaet vårt. At han foreslo dette, tar jeg som et klart tegn fra kjærlighetsgudinnen Sáráhkká.

 

De samiske gudinnene har vært sentrale i samisk mytologi. De er også godt plassert i våre hjerter. Sáráhkka er den som står meg nærmest. Hun er er en av tre døtre av Máttaráhkka - samenes Moder Jord. Sáráhkká er beskytter av kvinner og barn. Hun beskytter også reinkalvene. Sáráhkká er ildgudinne og daglig ofret man mat og drikke til henne ved bålet, for å få beskyttelse og lykke.

 

I dag er Sáráhkká å finne på både interiør, klær og smykker. Abantis Sáráhkká serie er laget av kjærlighet og respekt til våre sterke gudinner. Jeg bærer mine kjoler og gensere med stolthet og med en visshet om at jeg sammen med min kjære Kim klarte å knekke desingkoden.

 

Abanti har også tatt med søstrene til Sáráhkká på enkelte plagg. Søstrene er Uksáhkka og Juoksáhkka. Uksáhkká beskyttet gammen og de som kom og gikk fra den. Uksáhkka var også en beskytter av barnet ved fødselen og da barnet begynte å gå. Juoksáhkka var guttebarnets beskytter og sørget for at kvinnen fødte en sønn om det var ønskelig.

 

Jeg håper du har fått et lite innblikk av våre gudinner. Det er mulig å finne mer på nettet om de. Jeg håper også du vil bære ditt plagg med stolthet og kjenne Sáráhkkás nærvær. Håper også at hun vil gi deg masse hell og lykke.

 

 

FOTO: TORGRIM HALVARI

 

Når vi først er inne på temaet kjærlighet, så er det faktisk veldig mye kjærlighet i Abanti for tiden. For ett år siden ga jeg et klesmerke til Kim Anders i bursdagsgave. Hans engasjement i mitt arbeid som designer og hans gode ideer førte til at jeg ville ha ham med inn i designverden. Hans første fullverdige kolleksjon ble vist på scenen i Trondheim i forbindelse med feiring av at det var 100 år siden samenes første  landsmøte ble avholdt der. Kimbanti er klesmerket og han har valgt å gå den motsatte vei av klassiske Abanti. Mens Abanti er klassisk, er Kimbanti røff, urban og laidback. Det går mye i jeans og collegegensere, men også han velger en del ull, fordi vårt klima tilsier at ull brukes både på sommeren og vinteren. Kimbanti er inspirert av samisk kultur, duodji og kampen om å tørre å vise seg frem som same og faktisk vise at man er stolt over det.

 

DE TRE SISTE FOTO I BLOGGARTIKKEL: TORGRIM HALVARI

 

Håper dere vil ta del i vår reise sammen. Vi har det mye morsomt i lag. Enten vi sitter ved tegnebrettet hjemme i godsofaen, besøker fabrikker eller reiser på catwalker og inspirasjonsturer. Vi deler sorger og gleder. Vi deler opp og nedturer. Vi deler livet.

 

Love <3

 

 

Tilbake