Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Blogg

02.05.2021

Abanti giret opp tross korona

rn
Heidi Kamilla Eira er nytilsatt på Abanti. Les mer om 
rnhenne lenger ned i artikkelen.
 
rn

Korona er ordet vi alle vil huske. Etter at Norge og hele verden ble rammet fikk alle et stuck. Vi er blitt reddere, mer forsiktig og vi har prøvd å være flinkere med å verne om de vi bryr oss om. Vi har desverre mistet mange og mange har vært sjuke. Vi har en pandemi pågang og den har vi og den må vi ta på alvor.

Samisk influencer Marianne Vorren Wilhelmsen samarbeider
med Abanti
 

Som følge av pandemien har vi slitt på hver vår måte. Vi har opplevd at skoler, treningsentre, kafeer, uteplasser og butikker stenger ned. Vi har jobbet hjemmeifra. Et helt samfunn er rammet. Mange reiselivsnæringer og mange bedrifter har måttet stenge dørene. 

Også Abanti har kjent på pandemien. For i det pandemien rammet, hadde Abanti planer om å gire opp etter par år med lite aktivitet. Abanti skulle teste ut det å være på Sápmi Park i Karasjok og Abanti hadde så smått tenkt å teste ut flere plattformer. Vi ble på Sápmi Park tross ingen inntjeneste. Det har rett og slett vært tøfft.

SJEKK GENSEREN TIL HEIDI. HALV PRIS NÅ

En stund gikk jeg rett ned i kjelleren og visste ikke om Abanti ville greie dette. I kjelleren begynte jeg overlevelseskampen og startet produksjon av munnbind etter at min kusine i Oslo lurte på om jeg kunne sy par stykker til henne. Etter par uker med produksjon, var jeg plutselig i aviser, nyheter og på TV2 for å fortelle om prosjektet. Etterspørselen steg og vipps måtte jeg ha hjelpe til å sy. Selv om 2020 ikke ble det året jeg håpet på økonomisk, så er Abanti fortsatt i livet. Etter lav aktivitet i flere år pga at jeg gikk over i annen jobb, så håper vi på at de neste årene skal høste av hva vi har gjort under pandemien.

Samiskinspirert munnbind kan du kjøpe her

 

rn
Mariela Nordsletta Somby var 15 år gammel
rnda hun tok utfordringen. Hun syr fortsatt
rnmunnbind for Abanti ved siden av skolegang.
 
rn

 

rn
Kare Maret Hætta Anti var satte seg
rnved symaskinen. Også hun vil fortsette å
rnsy for Abanti når jobb og skole tillater det. 
 
rn

Vi har faktisk klart å skape mye og brøyte stier for fremtiden. Kare Maret Hætta Anti, Kirsten Inger Anti og Mariela Nordsletta Somby stilte opp som syersker og sammen har vi sydd så mye munnbind at det syr vi gjerne i blinde. Plutselig ble det veldig fokus på lokalproduksjon og ved siden av munnbind, startet vi opp lokalproduksjon av samisk interiør av Abanti tekstiler.

I tillegg til alt dette fikk jeg støtte av Sametinget og Innovasjon Norge til å jobbe med smitteverdrakter i samarbeid med Finnmarkssykehuset. Jeg sa tvert "ja" uten å tenke meg om. Prosjektet var større og mer byråkratisk enn forventet og først nå etter nesten et år ser det ut til å løsne. Jeg har funnet rette instanser som hjelper til med riktige sertifiseringer og dokumenter. Håper jeg i løpet av dette året endelig kan kalle meg for smitteverndrakt-selger :D Noe av draktene vil nok også produseres lokalt og denne smitteverndrakten har også åpnet opp for andre muligheter. 

Abanti fortsetter å produsere designet på fabrikker, men vi har sett at det går an å produsere enkelte produkter lokalt. Dette vil vi fortsette med. 

Abanti interiør finner du her

Foruten om munnbind og interiør, så vil Abanti starte salg av både egenfrynsete og ufrynsede silketørklær til kofta. Min kjære svigersøster Berit Alette vil bidra her. Vi har fått enorm respons på prototypene.

Vi vil bare gjøre det rett og derfor tar det litt tid. Vi trenger å sjekke kvalitet og om det tåler å henge på alle disse vakre søljene vi bærer når vi er i finstasen vår.

Jeg er som sagt i annen jobb og har dermed tilsatt Aino Ollonen. Aino driver nettbutikken og Abantis del av Sápmi Park og håpet er jo at vi kan overleve der. Vi håper og tror at både lokalbefolkning og tilreisende ser verdien i at Abanti er å finne i parken der du finner mye annet av samiske produkter.

rn
Kirsten Inger Anti syr Abantis munnbind og interiør.
rnHun er meget dyktig og syr ennå for Abanti. 
 
rn

I tillegg til alt dette, så har Abanti akkurat tilsatt enda en person. Heidi Kamilla Eira er Abantis nye salgs og markedsleder (Bilde øverst i saken). Hun er en rådyktig dame og har jobbet mye innen samiske bedrifter, håndverk og turisme. Ble godt kjent med henne da hun vikarierte som diftsleder på Sápmi Park i Karasjok. Da vikariatet tok slutt, lokka jeg ho rett og slett inn på Abanti. Planen er at hun skal hjelpe meg til nye høyder.

Ho vil du se mye til, for ho e opptatt av å fortelle om Abanti produktene og historiene rundt de. Så det er bare å glede seg. Om du vil ha Abanti inn i din butikk eller om du vet om en butikk som bør ha Abanti, så kontakter du henne ved å sende en Mail til heidikamilla@abanti.no eller ved å sende en pm til oss på Instagram eller Facebook.

Her finner du Abanti på Facebook

rn
Putetrekk i sølje- og Sarahkkaprint har vært populære.
 
rn

 

Det kan kanskje se ut som at jeg selv ikke har så mye å gjøre på Abanti mer? Jeg har endelig kommet dit hen at jeg kan jobbe mer med selve designet i helgene og på kveldene når jeg ikke er i min daglige jobb.

Jeg har selv flyttet til Tromsø og har en helt annen jobb ved siden av Abanti. Etter en lengre sykemeldingsperiode med knekt fot er jeg endelig klar for nye utfordringer.

Hva jeg finner på av Abanti greier her i Tromsø, må tiden vise. Vi har hatt noe av vårt design på Tromsø gift & Souveniers og håper vi fortsatt får bli der utover sommer og høst. 

Tusen takk for at du leste bloggen min. Jeg ønsker dere en trygg og fin vår og sommer <3 

 

Les mer...
31.12.2019

La 2020 bli vårt år <3

 

Jeg vil ønske at alle dere skal få et godt nytt år og jeg ønsker at det neste året bli ditt og mitt. Her hjemme snakker vi om det nye året og at året skal bli vårt og at vi skal jobbe for at året skal det året alt går bra. Med vilje av stål skal vi nok få det til. 

Det har likevel ikke vært et så aller verst år, selv om jeg har tatt det litt roligere på designfronten og reist bare en tredjedel av det jeg pleier. Jeg har jobbet om redaktør i et samisk magasin. Det har vært helt nødvendig å gjøre noe annet enn kun design, for å samle krefter og for å komme sterkere tilbake.  Jeg ble nemlig rammet av en mindre farlig sykdom i 2019. Jeg fikk diagnosene høyt stoffskifte, graves og vitiligo. Sykdommene er ikke farlig, men veldig plagsomme. Den ene dagen er jeg frisk, den andre dagen slapp og elendig. Med vitiligo som forårsaker pigmentfrafall ble jeg grå over natta, men som sagt..det er ikke farlig og om jeg skal si det rett ut, så trives jeg med å være grå. Med medisiner lever jeg nå som et helt nytt menneske.

I 2020 fortsetter jeg å gjøre noe annet enn bare klesdesign. Jeg ser verdien i å være journalist igjen og starter i ny jobb på nyåret. Jeg har nemlig funnet tilbake skrivegleden og jeg liker å formidle den enkeltes sak, historie og beretning. Likevel føler jeg også at 2020 blir littgranne bedre for min lille bedrift. Jeg har gjort par grep som gjør at Abanti blir litt mer synligere. Jeg flytter butikken permanent inn på Sápmi Park i Karasjok. Butikken vil være åpent til normale åpningstider og åpningstidene vil ikke være avhegig av at jeg er tilstede, da vi er tre bedrifter – Abanti, Scandic og Sølvsmia – som sammen skal jobbe i butikk. Abanti har også meldt seg på noe som heter Šoop Šoop, som går av stabelen i Tromsø 4. og 5. februar. Der samles over 20 samiske designere for å tilby forhandlere samiske produkter. Vi håper og tror at butikker ser på dette som en mulighet til å vise frem samisk design. Abanti skal også delta på flere spennende prosjekter, men må vente med å fortelle om de.

I året som gikk, samarbeidet Abanti med Miss Norway og Erik som deltok på Kjendis Farmen. Jeg var også kostymedesigner på Beaivváš Sámi Teáhter. Dette var artige prosjekter og slike sprell gjør jeg gjerne igjen. Om du vet om en blogger eller en influencer som skulle tatt seg godt ut i Abanti, er det bare å tipse meg.

Produktmessig laget jeg noe helt nytt sist år. Designvesker har alltid vært mitt hjerte nært og på de fleste reiser har jeg endt opp på taxfree og kjøpt en veske eller to. Nå har jeg derimot lagd egne vesker og jeg bærer de med stolthet. Jeg brukte fire år på dette prosjektet. Prosessen har vært lang, spennende, lærerikt og intressant. Å lage vesker er vanskeligere enn det ser ut til. Lager du de ennå i Milano, kan det fort bli ekslusivt og veldig dyrt. Men jeg elsker veskene og jeg elsket turene til Milano for å besøke skinnleverandøren og systuene.

Foto: Per Heimly

I året som kommer vil det komme nye vesker, men denne gang er det i Kimbantis merke. Det betyr at stilen vandrer fra det klassiske til dett casuale. Vesker og sminkepunger i ren Kimbanti stil vil være på plass om ikke så veldig lenge. Vi snakker selvfølgelig dongeri og pyntbånd! Også Kimbanti herreblazere vil være på plass om ikke så veldig lenge. Denne gang blir det ikke i ull, for vi vil så gjerne teste ut andre materialer og. Jakkene gleder jeg meg til, for de har gitt enormt mye glede til herrene som har har skaffet seg en slik

Hva gjelder det klassiske Abanti, kan du glede deg over det og. Jeg har nemlig tre-fire nye stiler klar for produksjon. I dag, på selveste nyttårsaften har jeg ferdigstilt tre silkeprint. I tillegg til strikk blir det både silkeskjorter og silkekjoler. Alt dette er allerede planlagt og gjort i 2019, så 2020 blir egentlig et år fylt med håndarbeid. Jeg hiver meg i en småskala produksjon. Jeg skal selvsagt ikke bli en hel fabrikk og sy opp alt av det jeg selger, men jeg har par prosjekter som må gjøres på hjemmebane. Et av de er frynsing av silketørkler vi bruker til kofter. Abanti har designet par silketørkler. Prototypene er i Karasjok og nå gjenstår det bare å få opp resten av tørklene, så jeg og min svigersøster Berit kan starte frynsingen. Det er bare å glede seg.

I tillegg til dette, satser jeg enda mer på kunsthåndverk og duodji, men for å ikke avsløre alt avslutter jeg nå. Sier jeg alt har jeg lenger ingen overraskelse på lur. Men jeg gleder meg til 2020. Jeg håper også du gjør det. Jeg vil at du skal eie året 2020. Jeg vil bare at du skal tørre å følge din drøm. Jeg håper du lykkes, har suksess og om du faller, feiler så håperjeg du finner frem styrken til å reise deg og prøve igjen. La 2020 også bli et år der vi viser omsorg for hverandre og at vi løfter hverandre opp og frem. Ingen skal stå i mørket. La oss alle skinne i lyset <3 Godt nytt år <3

Fra Anne Berit

Les mer...
29.07.2018

Samejenta og Abanti modell er Miss Norway

Foto: Torgrim Halvari

Vår modell Susanne Næss Guttorm vant Miss Norway konkurransen i går kveld. Hjertet mitt sprenges av stolthet. Er så stolt over å ha fulgt henne fra starten av, for det hele startet med at hun sto modell for Abanti  og Kimbanti klærne. Jeg gleder meg til fortsettelsen og håper jeg får tid til å være på Filippinene sammens med henne når Miss Universe går av stabelen.

Foto: Abanti

Nå kommer Susanne hjem til Karasjok. Etter en feiring, skal vi ta bilder av det nyeste i butikken. I dag har vi kjempesalg på diverse Abanti design. Ta en titt og følg gjerne med på nyhetsbrev, Abanti & Kimbanti Facebook side og Instagram Abanti design. Også bloggen er verdt å ta en titt på

 

Ha en fin søndag og les gjerne mer om Susanne i det forrige blogginnlegget. Her finner du også Susanne blogg.

 

Les mer...
17.01.2018

Abanti sponser Miss Norway deltaker

 

PHOTO: Torgrim Halvari, Du finner luhkkagenseren her.

Jeg pleier ikke å skryte av Abantis rolle i samfunnet da Abanti ikke er med på å sponse i millionklassen, men vi prøver med de ressurser vi har, å bidra til noe, spesielt for unge talentfulle og ambiøse personer og grupper.

Selv om Abanti ikke er noe stor bedrift med flere tusen kunder, så er jeg likevel veldig opptatt av å gi noe tilbake, fordi jeg setter utrolig pris på dere som handler hos Abanti og som gir oss muligheten til å jobbe med samisk design.

Abanti sponser en del lag og foreninger med pengepremier og produkter. Noen ganger har jeg måttet si nei, men det er når økonomien tilsier at det må spares. Tror jeg ytterst sjeldent har måttet si nei til å gi gave til basarer i Karasjok og Kautokeino. Jeg har feks et eget fotballlag sammens med Hansabari, som spiller juleturneringen i Karasjok. Abanti har i flere år sponset den samme juleturneringen IL Nordlys arrangerer, og i år var jeg hovedsponsor. Abanti har sponset klær til en crosskjører, en hel masse premier til Mama Sara, lag og foreninger. I skrivende stund har vi også lovt å gi en gavepakke med klær til leder av natur og ungdom i Kautokeino. Hun vet det ennå ikke selv, men pakken er på vei.

Foto: Torgrim Halvari

Det vi likevel er veldig stolt over er at vi har underskrevet kontrakt med Miss Norway om å være sponsor av vår egen Karasjok jente Susanne Næss Guttorm. Vi vet hun er en god representant og vi heier på deg.

Det artige og det spesielle er at jeg og Kim har på en bittelite måte bidratt til at hun meldte seg inn i Miss Norway konkurransen. I et lystig lag i Trondheim i forbindelse med Tråante 2017, skøyet Susanne og typen Magne som også er DJ Biti, at de kunne tenkt seg å være modeller for Abanti og Kimbanti. Sist sommer tok vi dem på alvor og dro til Oslo for å gjøre en photoshoot med de to. På laget hadde vi vår gode venn og fotograf Torgrim Halvari med på laget. Vi hadde også Makeup artist Sølvi Strifeldt med. Bildene ble bra og alle var superhappy. En dag fikk jeg en melding på Facebook. Susanne hadde fått mersmak og meldt seg på Miss Norway konkurranse.

FOTO: Torgrim Halvari, Du finner Elsa Laula ullgenser her

Jeg og Kim har fulgt henne tett opp etter det. Abanti AS er hennes offisielle sponsor. Vi har arrangert photoshoot her på Abanti for at Susanne får mer erfaring i det å posere, vi har leid et studio i Oslo for å bidra til flere shoots. Torgrim Halvari har stilt opp som fotograf igjen, for å ta bilder av henne for at hun skal kommer seg opp og frem i Miss Norway konkurransen. Det har vært utrolig lærerrikt og skøy å følge Susanne så tett.

Til tider kan det være tøfft å være en liten designer som må telle pengene hver gang man har lyst til å gjøre noe skøy. Av og til har man bare lyst til pakke ned butikken og starte et vanlig A4 liv med fast lønn hver eneste måned. Men hver gang en bestilling kommer. Hver gang en kunde ringer for å fortelle om god service og at hun elsker Abanti. Hver gang jeg ser et Abanti antrekk på noen i butikken, i et selskap, i et møte eller på konsert. Hver gang noen blir glad for det lille vi klarer å bidra med i samfunnet.  Hver gang jeg har råd til å stille opp for sånne som Susanne. Det er da jeg vet at noe riktig gjør jeg da. 

La oss følge Susanne på veien mot hennes mål.

Vær med å heie frem Susanne du og. 

Følg hennes blogg her: http://www.missnorway.org/blogg/missublogg/blogger/susanneguttorm.html

På Facebook:

https://www.facebook.com/susanneguttorm/

 

 

 

 

 

Les mer...
22.11.2017

Black Friday, messer, fraktproblemer og hektiske dager

November er en hektisk måned for oss gründere. Jeg prøver å holde hodet kaldt, så stressnivået ikke tar overhånd. For de som kjenner meg, kjenner meg som surrete og kaotisk. Etter hvert som bedriften Abanti har fått noen år på baken, så har erfaringer, både gode og dårlige, gitt meg evnen til å senke stressnivået.

Å gi deg et lite innblikk i en hektisk tid har jeg også tid til :D  Det gjør jeg mellom mailing med UPS og fabrikk. Varene som skulle vært her førstkommende fredag, kommer ifølge UPS først den 4. desember. Der er blant annet varer som er forhåndsbestilt, og som jeg har lovt kundene mine å sende av gårde med en gang de kommer. Akkurat nå prøver jeg ifølge UPS å gjøre noe umulig: Nemlig å få lasset av varene ved en eller anna flyplass og fåde tilsendt rett til Alta. Umulig, sier de. Vi får se hvor umulig det er. Jeg har klart det før.

Førstkommende helg er det messe. Ikke bare en, men to. Bare det kan ta pusten av en gründer som vil være med på begge. Heldigvis pleier ting å ordne seg. Skutermessa i Lakselv hadde nemlig ikke plass til flere selgere, og Optituning avdeling Alta fikk ikke plass. Johan Margidon Hættas kreative og flinke koneemne Anne Marie Vars hadde en idé om at Abanti og biltuning passer på en og samme stand. Derfor ringte hun meg og jeg var helt enig. Klar tuning og design passer i lag. Dermed krysser jeg av enda en utfordring. Mens Johan Margidon tuner biler, så selger Anne Marie Abanti. Tusen takk.

Jeg selv er å finne på messa i Kautokeino. Har du ikke fått det med deg at messa er førstkommende lørdag og søndag, så får du litt  info nå. Duodjemessa i Kautokeino er lørdag (11-20) og søndag (11-15) på Báktehárji. Smiler mens jeg tenker på denne messa. Dette er faktisk den beste messa. Smiler også med tanken på de fantastiske arrangørene. De sender ut så mye info til folk på Facebook, at enkelte trues med utestengelse. For et engasjement :)Black Friday, eller Black week. Selvfølgelig skulle også dette skje akkurat denne uka. Abanti vil jo være med på alt, så da heiv jeg meg rundt, selv om jeg er kaputt etter en uke med salgsmesse i Tromsø. Bilen ble pakket ut i en fei. Varene ble telt opp. Nettbutikken ble endret på null komma niks og Abantis Black Friday kunne starte allerede på  tirsdagen. Friday hele uka da, selv om jeg hadde bestemt meg for å ha Black Friday på friday. Men med pakking til to messer, opprigg fredag, så ville det blitt sinnsykt mye omorganisering av å ta ut varer fra messa, for å sende de avgårde. Å spre Black Friday utover uka gir mer kontroll. At en samisk designer har valgt å hive seg på denne trenden får spalteplass i den samiske avisa Avvir :D Har akkurat avgitt et intervju og fotograd sendes etterhvert til butikken min på Grensen. Bare gøy det da

 Et godt tips er å sjekke ut Kimbanti jeans. Herre jeans er like fint på kvinner som på menn. Jeg er behjelpelig med størrelser, men erfarer at du kan bestille din egen størrelse eller gå opp en størrelse om du bestiller herremodellen. Diehppijeans er små i størrelse og Haremsbuksa er  stor i størrelse :D Her et bilde av Miss Norway deltaker Susanne Næss Guttorm som nå er vår faste modell. Vi er så stot over henne og er så stolt over å hjelpe henne fremover, der vi har mulighet til det.

I skrivende stund har jeg ringt TNT og spurt om UPS kan levere varene der, istedetfor å sende de til Karasjok i 2 uker fremover. TNT er alltid behjelpelig og har sagt ja til å hjelpe meg. Da gjenstår det bare å se om UPS klarer å ta ut par esker fra traileren og laste de av i Lillestrøm istedetfor. Om Risku-luhkkaene ikke kommer innen rimelig tid, har du full mulighet til å maile meg om kansellering av bestilling: anneberit@abanti.no

Opp i alt det hektiske har jeg en bestevenn, en god hjelper, en god planlegger, en god støttespiller. Han er min ektemann. Takk for at du er der her for meg

Abanti butikken på Grensen har disse åpningstider denne uka: Onsdag og torsdag mellom 12 og 18. Fredag mellom 12 og 15. Velkommen

Les mer...
07.07.2017

I kjærlighetens navn

 

 

Jeg har et spesielt forhold til vår kjære kjærlighetsgudinne Sáráhkká. For 15-16 år siden fikk jeg sydd opp en rosa luhkka med Sáráhkká på brystet. Jeg fikk også en Sáráhkká brosje i sølv, av min gode venninne Katri Sarak Somby, som ønsket hell og lykke til meg og som ønsket at jeg med amuletten skulle finne mannen i mitt liv. Denne brosjen har vært veldig viktig for meg og jeg bruker det som beskyttelse og som lykkeamulett. Hver gang jeg tar på meg brosjen, føler jeg min venninnes nærvær og jeg kjenner brosjen gjør meg glad. På Kunsthøgskolen i Oslo da jeg tok min utdannelse innen klesdesign, tegnet jeg en hel del kjoler med Sáráhkká som motiv. Jeg har prøvd meg på forskjellige kjolelaginger med akkurat dette motivet. I en travel hverdag ble Sáráhkka helt glemt. Ideene om Sáráhkka så ut til å være umulig å jobbe med designmessig, om man ville unngå klisjéaktig og turistpreget design.


 

Så hva var det som gjorde at dette motivet plutselig kom på plass i mitt hode igjen? Kim Anders, min kommende ektemann, tok opp designtemaet som nesten var gått i glemmeboken. Han hadde en helt idé og hadde klare visjoner om hvordan ideen kunne realiseres, uten at det hverken ble klisjéaktig og souveniraktig. Sammen jobbet vi frem skisser og jeg må si meg godt fornøyd med de. Jeg føler vi klarte å knekke designkoden på gudinne-temaet vårt. At han foreslo dette, tar jeg som et klart tegn fra kjærlighetsgudinnen Sáráhkká.

 

De samiske gudinnene har vært sentrale i samisk mytologi. De er også godt plassert i våre hjerter. Sáráhkka er den som står meg nærmest. Hun er er en av tre døtre av Máttaráhkka - samenes Moder Jord. Sáráhkká er beskytter av kvinner og barn. Hun beskytter også reinkalvene. Sáráhkká er ildgudinne og daglig ofret man mat og drikke til henne ved bålet, for å få beskyttelse og lykke.

 

I dag er Sáráhkká å finne på både interiør, klær og smykker. Abantis Sáráhkká serie er laget av kjærlighet og respekt til våre sterke gudinner. Jeg bærer mine kjoler og gensere med stolthet og med en visshet om at jeg sammen med min kjære Kim klarte å knekke desingkoden.

 

Abanti har også tatt med søstrene til Sáráhkká på enkelte plagg. Søstrene er Uksáhkka og Juoksáhkka. Uksáhkká beskyttet gammen og de som kom og gikk fra den. Uksáhkka var også en beskytter av barnet ved fødselen og da barnet begynte å gå. Juoksáhkka var guttebarnets beskytter og sørget for at kvinnen fødte en sønn om det var ønskelig.

 

Jeg håper du har fått et lite innblikk av våre gudinner. Det er mulig å finne mer på nettet om de. Jeg håper også du vil bære ditt plagg med stolthet og kjenne Sáráhkkás nærvær. Håper også at hun vil gi deg masse hell og lykke.

 

 

FOTO: TORGRIM HALVARI

 

Når vi først er inne på temaet kjærlighet, så er det faktisk veldig mye kjærlighet i Abanti for tiden. For ett år siden ga jeg et klesmerke til Kim Anders i bursdagsgave. Hans engasjement i mitt arbeid som designer og hans gode ideer førte til at jeg ville ha ham med inn i designverden. Hans første fullverdige kolleksjon ble vist på scenen i Trondheim i forbindelse med feiring av at det var 100 år siden samenes første  landsmøte ble avholdt der. Kimbanti er klesmerket og han har valgt å gå den motsatte vei av klassiske Abanti. Mens Abanti er klassisk, er Kimbanti røff, urban og laidback. Det går mye i jeans og collegegensere, men også han velger en del ull, fordi vårt klima tilsier at ull brukes både på sommeren og vinteren. Kimbanti er inspirert av samisk kultur, duodji og kampen om å tørre å vise seg frem som same og faktisk vise at man er stolt over det.

 

DE TRE SISTE FOTO I BLOGGARTIKKEL: TORGRIM HALVARI

 

Håper dere vil ta del i vår reise sammen. Vi har det mye morsomt i lag. Enten vi sitter ved tegnebrettet hjemme i godsofaen, besøker fabrikker eller reiser på catwalker og inspirasjonsturer. Vi deler sorger og gleder. Vi deler opp og nedturer. Vi deler livet.

 

Love <3

 

 

Les mer...
31.12.2016

Gode og dårlige nyheter

 

Da er enda et år over.  Abanti har brukt dette året til å teste ut nye veier, og vurdere hva som kan og ikke kan gjennomføres. Det er både spennende, morsomt og krevende å være gründer. Noen ganger er det så spennende at man ikke klarer å legge bort jobben. Andre ganger må man ta vanskelige valg. Dette året har vært slik.

Mye spennende har skjedd. Abanti har fått Kimbanti med på laget. Kimbanti er et nytt klesmerke under Abanti og er min kjærlighetsgave til min samboer og snart ektemann Kim Anders. Hans iver, kreativitet og ferdighet levnet ingen tvil. Han var den fødte designer med mange gode ideer. I sommer lanserte Kim sine første t-skjorter, som har solgt godt og som veldig mange i Sápmi fant under juletreet i år.  Vi har vært et godt team både som designere og på hjemmebane.  Sammen har vi reist land og strand for salgsmesser, fabrikkbesøk og for å møte andre kreative sjeler. I 2016 har vi vært i England, Spania, Litauen og Russland. Vi har vært i Oslo, Tromsø, Kåfjord, Evenes og mange andre plasser. Vår reise har så vidt begynt.  2017 blir enda et et spennende år med mange spennende hendelser. På plakaten står bla  Tråante 2017, hvor Kim debuterer som designer på catwalk. Om alt går etter planen reiser vi også til Malaysia for Indigenous Fashionweek. I 2017 skal vi gi hverandre vårt Ja

Abanti er nå inne i en fase, der triste og såre avgjørelser må taes. I 2015 åpnet Abanti butikk nummer to i Kautokeino. Dette skulle være et godt tilbud til Abantis trofaste kunder og nye kunder. Vi startet Abanti i Kautokeino for å teste ut om det ville gå. Med en litt beskjeden økonomi, med en litt dårlig plan, gikk ikke alt som forventet. Med to butikker måtte Abanti produsere mer, for å dekke begge varelagrene. Dermed ble produksjonskostnadene doblet. Med to btuikker hadde Abanti heller ikke råd til å ha åpent hver dag i hverken Karasjok eller Kautokeino. Å ha 3 åpningsdager i uken kan ha medført til at jeg i dag sitter med følelsen av å ikke oppnå det jeg ville i Kautokeino. Jeg satset litt for hardt og litt for fort. Jeg håpet på å kunne overleve med begge butikker, men på årets siste dag, må jeg innse at det ikke går. Små og unge bedrifter som Abanti er utrolig sårbare. Har man ikke et stort nok kundegrunnlag til å dekke utgifter samt tjene til livets opphold, må man innskrenke. Med tungt hjerte har jeg sagt opp butikklokalene i Kautokeino og stenger butikken om par uker.  Om jeg senere finner en god plan for Kautokeino, vil jeg komme tilbake. I mellomtiden vil jeg ha pop-up stores hver gang en ny kolleksjon kommer og stille ved salgsmesser som Kautokeino er fantastisk flinke til å arrangere. Jeg vil savne det å ha butikk hos dere, i min andre hjemkommune. Jeg vil savne å ha ho Wenche Marie som ansatt. Tusen takk for at du prøvde.

 

Abanti har fått alltid hatt et godt fotfeste i Kautokeino og hadde det ikke vært for de doble utgiftene, ville Abanti klart seg. Jeg vil jo fortsatt at Abanti skal være der, så om noen butikker vil ha Abantis produkter i deres hyller, kan vi gjerne ta en prat. Jeg beklager ovenfor mine kunder i Kautokeino, men må bare innse at det ikke går. Et år klarte vi det, men jeg ser mine begrensninger og tør bare ikke satse dobbelt enda et år.

En annen ting som heller ikke gikk slik jeg hadde drømt om, var drømmen om Sami Fashion house på Grensen skole. Som tidligere fortalt, fortalte jeg med kjempe entusisasme at min far har kjøpt en skole, og at Abanti vil ha et eget samisk motehus. Skolen er 1700 m2 og vi satte oss ned og planla både det ene og det andre. Det endte med at vi drømte om hotell, restaurant, Abanti designsenter osv. Å prosjektere dette ville tatt all min tid. Å gjennomføre noe som dette, ville mest sannsynlig tvunget meg til å legge vekk designet, for å bare jobbe med bygningsmasser. At bygget i tillegg hadde enorme fyringskostnader og sprukne vannrør ble rett og slett mer enn jeg taklet. At det av og til var mildere ute enn inne, gjorde avgjørelsen veldig enkel. Jeg ville rett og slett ikke være der mer. Dette året overtok Kim barndomshjemmet. En gård med to hus og veldig mye boltringsplass. Det ekstra huset gjorde saken lettere. I oktober 2016 flyttet vi Abanti inn der. Nu har vi en koselig liten gårdsbutikk like ved veien. Jeg elsker å sitte der med min mac. Jeg elsker å sitte der med min symaskin. Atmosfæren er god. Det er varmt der. Det er vann der. Jeg kan være på jobb hver eneste dag. Derfor vil Abanti i 2017 være åpent så å si hver dag, foruten om de gangene jeg er på et møte eller på en reise. 

Abanti har rett og slett innsett at man ikke kan gape over for mye. Jeg har lagt vekk drømmene om å ha butikker på hvert et gatehjørne og satser heller på å finne gode forhandlere i det vidstrakte land, samt i nabolandene. Abanti har lagt vekk arbeidet om å restaurere enorme bygningsmasser og satser heller på å være et motehus med innhold. Om selve huset ikke er det største, så er det innholdet som er viktigst. Med mindre driftskostnader, vil det være mulig å satse mer på innholdet. I 2015 tvar vi innom Milano for å besøke fabrikker som lager vesker og accessories. Nu begynner dette å ta form. Abanti og Kimbanti starter selv prosessen med prototyper av vesker og etc i februar.  Andre spennende ting er at Kimbantis første fullverdige kolleksjon er straks under produksjon, mens Abanti har to ferdig designede kolleksjoner som sendes til produksjon slik at du har noe nytt til både påske og jul. Og jeg vet at du vil like det nye designet. I hvertfall en av kolleksjonene har dere ventet lenge på. Nu får dere den

Mye spennende er i vente, selv om noen triste avgjørelser må taes.

Vi vil benytte anledningen til å takke forhandlere i Tromsø, Nesseby, Alta og Nordkapp. Måtte vi få et enda godt år med samarbeid. Måtte Abanti også finne hylleplasser på andre steder. Abanti vil nå ut til flere, så ikke nøl med å kontakte oss.

Til sist vil jeg takke deg som handler Abanti. Uten deg hadde det ikke vært noe Abanti

Les mer...
14.03.2016

Abanti flyr i Skandinavia

 

Juuuhuuuu!

 En dag for noen uker sider, ringte telefonen. Det sto London på telefon displayet. Siden vi er vant til å ikke svare på utenlandske nummere, i frykt for svindel, var jeg avventende.

 

 

Men siden jeg har flere samarbeidspartnere i London, så tok jeg sjansen. Det resulterte i at Scan Magazine trykte en to siders reportasje om Abanti. 

 

 

Dermed er Abanti på skandinaviske fly! Sjekk ut side 26 og 27. To siders reportasje om Abanti i Scan Magazine! Bladet finner du på de største flyrutene i Skandinavia og etc.

 

 Les mer her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer...
31.12.2014

Et nytt år ønskes velkommen <3

2015 er rett rundt hjørnet. 2014 er snart forbi. Det har vært et spesielt år, fylt av glede og bunnløs sorg.  

 

40 års festen min var en fest med glitter og glam. Dette var også en stor dag fordi jeg plutselig følte meg modig nok nok til å tørre å ta fatt i de store utfordringer som designer. Med fullt pågangsmot og en masse selvtillit, ser jeg frem til et nytt år med spennende utfordringer. 

Abanti er blitt større. Abanti har åpnet en design butikk i Karasjok og fått en kollega. Turid Turunen er en dame med stålkontroll, som kan det administrative og skjønner seg på butikk. Hun er ABantis markedsansvarlig. Er evig takknemlig for at hun, med sin erfaring som Kitchn dagigleder i 4 år, valgte å si ja til jobben på Abanti. Sammen skal vi skape våre egne arbeidsplasser. Sammen vil vi jobbe for å komme nærmere målet om suksess.

Samarbeid

For dere som har vært på Abanti, vet at den lille koselige butikken, inneholder mer enn bare Abanti design. Bøker, musikk, smykker, interiør, vesker og kunst, laget av samiske utøvere er noe av det du finner i hyllene. Det kuule med 2015 er at butikken får inn Karasjok designeren Kajsa Kvernmo. Hun og Kate Brook driver klesmerket APOM i Autsralia. At vi nu får APOM er både spennende og viktig. Viktig fordi Kajsa betyr mye for oss i Sápmi. Viktig fordi hun som designer kan tilby klær til sambygdinger.

Slike samarbeid er noe Abanti konseptet går ut på. Jeg har gjort mange samarbeidsprosjekter og kjøpt inn tjenester fra flere kunstnere. Dette vil jeg fortsette med, og har mange spennende navn på lista. For å nevne noen, så jobber jeg med kostyme for Synnøve Persen, planlegger noe spennende sammens med Erlend Elias og kunstner Amund J. Anti og fotograd Tor Sæter er noen av de som vil prege Abanti design.

 

Det er slike samarbeidsprosjekter som skal realisere drømmen om et samisk designhus. Butikken er starten på dette. Målet er et desginhus, med arbeidsplasser, galleri, butikk og kafé. Det skal gi mulighet for lokalproduksjon og være et samlingssted og opplevelsesenter for både de i Karasjok, og for de som besøker den vakre bygda vår. At jeg allerede har en skole på Grensen, gjør planene litt mer realistiske og litt mer tryggere.

 

Fra lykke til bunnløs sorg

Abanti er i bunn og grunn business. Likevel er Abanti også noe veldig personlig. Abanti er en livsstil, uten faste arbeids tider. Abanti er livet mitt.
Det har vært et spennende år. Jeg har deltatt på Sami Fashionweek, Umeå Fashion week og vært med på å arrangere catwalk i Karasjok. Å designe klær til deg er en lidenskap jeg har hatt, helt siden jeg utdannet meg som designer på Kunsthøgskolen i Oslo. Abanti er livet mitt, både på godt og vondt.

Jeg har knyttet til meg masse viktige kontakter. Noen av de anses i dag som brødre og søstre. De deler jeg mine drømmer med. De klamrer jeg meg til, når alt blir mørkt.

For mørkt har det vært..Vi hadde nettopp kommet hjem fra en vanvittig koselig Riddu Riddu festival. Vi hadde solgt smykker og klær, utvekslet erfaringer og kost oss på konserter. Vi hadde stiftet et selskap, og var i full gang med å jobbe med det nye merket Sami Couture. Vi skulle ta verden med storm. Dette samarbeidet mellom meg, Erlend Elias, Inger Elin, Gina, Ina og Siv falt i grus rett etter Riddu Riddu festivalen. Siv Utsi, vår umistelige venn, kollega og en designer som pyntet oss opp med de vakreste smykkene..var plutselig ikke mer. Kun minner om et varmt hjerte, en god venn og en god samarbeidspartner er igjen. Tankene er ofte hos Sivs sønn, bror, søstre og foreldre.

 

Et år fylt av glede og sorg er over nu.

Min sønn Martin og jeg

 

Jeg går inn i det nye året i mitt nye hjem på Grensen. Her trives jeg. Her inspireres jeg. 

Med et glass champagne tenker jeg på 2014, samtidig som feirer jeg at en ny kolleksjon straks er i havn. Jeg håper også denne kolleksjonen faller i smak. For meg er designet og du utrolig viktig. Det er du som står sentralt. Tilbakemeldinger om form, farge og tekstiler tar jeg alltid med meg, for jeg vil hige etter å designe klær som passer alle. Jeg er utrolig stolt over dere, som aldri kunne tenkt seg å gå i skjørt, nu har tatt dette steget. Jeg er utrolig stolt over at dere som bærer Abanti design, gjerne kommer tilbake . Jeg har fremtidsutsikter jeg nesten ikke tør å tenke på. Når jeg en dag kommer dit, kan jeg takke deg for det.

Takker familie og venner som betyr enormt mye for meg og som bidro til at 2014 ble et godt år. Takker spesielt min tålmodige, snille, hjelpsomme og elskede sønn, Martin.

Den siste takken går til alle dere som gjør at Abanti ikke forble en drøm. Måtte det nye året bli et godt år for oss alle.

 

 

 

Godt nytt år!

 

 

 

 

 

 

Les mer...
28.04.2014

Velkommen til ny nettside

Akkurat nu publiserer jeg ny nettside. I begynnelsen vil nettsiden ha adressen: abanti.mystore3.no. Etterhvert vil abanti.no adressen være tilbake. Håper dette ikke gir noe hodebry for hverken meg eller deg;) I begynnelsen vil det kun være mulig å betale på forhånd, eller via paypal eller postoppkrav. Det er også mulig å reservere, betale og hente varen hos Abanti. Om en uke eller to vil kredittkortløsning være på plass.

Som du ser har jeg par risku-produkter igjen, men jeg håper jo at de nye produktene med tagge-mønster faller i smak. Også de er illustrert av Maret Anne Sara.

Foto: Tor Ivan Boine, modell: Line B. Varsi

 

Om du ikke finner din str, fortvil ikke. Den 15. mai vil det komme inn flere størrelser. Det er bare å kontakte meg, så legger jeg den av for deg. 

Fra og med neste lørdag (9. mai) vil det også være mulig å bestille fra baby-kolleksjon Ánne ja Piera. Disse vil ha en leveringstid på 2 til 3 uker. Den kjempefine lávvuen har min sønn Martin tegnet da han var ni-ti år gammel. 

 

Jeg vil takke Tor Ivan Boine for å ha lagd denne siden for meg. Jeg er jo ikke teknisk anlagt i det hele tatt. Så om du har samme problem/utfordring som meg, kan jeg anbefale Tor Ivan på det sterkeste.

Les mer...
31.12.2013

2013 var et godt år

 

Det er bare noen timer igjen av 2013. Jeg er godt fornøyd med året og gleder meg til nye utfordringer. Godt nytt år til alle dere

Jeg håper dere også har hatt en fantastisk god og fredfull jul. Det har jeg. Jeg sitter her i nattpysjen og har egentlig nettopp stått opp. Har snudd om på døgnet og nyter hvert øyeblikk. Jeg har juleferie, og tillater meg kun å gjøre de koselige tingene i Abanti, som det å skrive en blogg, levere litt pakker i posten og svare på mail fra mine fantastiske kunder. I dag er også dagen for vareopptelling..Dette som alt annet innen design og business, er helt nytt for meg. Jeg skal nok klare det og, for jeg har forberedt meg i flere dager på hvordan det skal gjøres riktig. 

 

 

Et spesielt år

Året 2013 er det året Abanti vil huske spesielt godt. Det er dette året ting virkelig begynte å skje. Sametinget hadde såpass tro på meg at de ga meg flere hundre tusen i prosjektstøtte for å få muligheten til å teste ut markedet. Er det marked for samisk design? Er det det folk vil ha? Resultatet av prosjektet vil gi et pekepinn på om det er livlaga for et samisk motehus.

Bukser, skjørt, bluser, topper, gensere, luer og skjerf er det jeg har produsert for å finne ut av markedet. Buksene som var først ute, gikk som varmt hvetebrød og ble utsolgt ganske raskt.  Når jeg starter vareopptellinga i kveld, kan jeg allerede da konstatere at prosjektet jeg snart avslutter blir vellykket. Det er grunnlag for et samisk motehus.

Stipend og hus på en uke

Som om ikke det er nok: For noen uker siden ble det nye året allerede bestemt i stor grad. Jeg ble nemlig tildelt Sametingets 3-årige arbeidsstipend. Det betyr at jeg slipper å ta noe pause fra designet etter endt prosjektstøtte. En annen gledelig nyhet er også at min far har kjøpt en gammel skole like ved finske-grensa. Dermed slipper jeg å planlegge hvor Abanti fashionhus skal være. Samisk motehus forblir nok mest sannsynlig i Karasjok. 

Med sikret personlig øknomi i 3 år og egnede lokaler i fremtiden, er det innholdet som skal planlegges. Det som allerede er helt klart,  er at fashionhuset skal romme så mye mer enn bare Abanti. Et samarbeid med illustratør Maret Anne Sara har gitt mersmak. Å samarbeide gir enormt mye inspirasjon og energi. Abanti invitererer derfor til flere slike samarbeid. 

Takker dere enormt mye

Så er det bare vareopptelinga igjen, før jeg går inn i det nye  året. Det er bare å takke alle og enhver som har investert i Abanti design og dere som har vist interesse for samisk design. Det er dere som er grunnen til at jeg nu kan sette meg ned å planlegge et motehus. Det er dere som har sett potensialet i at også vi trenger moteklær inspirert av vår egen kultur. Jeg takker også dere fordi dere har vært og er sååå tålmodig med forsinkelser og feiling fra en helt fersk designer På grunn av dere starter jeg det nye året med et brak og håper dere vil like de kommende produktene. Forhåpentligvis er de her allerede i mars:)

 

 

Les mer...
23.11.2013

Siste Risku-produkter for denne gang

Bukser, skjørt, topper, gensere, luer, skjerf og straks bluser. Etter det er det hopp og stopp, ihvertfall for denne gang.

Aldri hadde jeg trodd at det skulle bli så enormt mange som likte Risku-klærne. Jeg er bare nødt til å takke alle dere som har handlet eller støttet opp om Abanti design. Jeg vil også takke Maret Anne Sara som har stått på med illustrasjons-bestillingene jeg har lagt inn. Takker også modellene Inga Mariel Maurstad og Line B. Varsi og fotograf Marvin Pope for utrolig fine bilder av Risku-kolleksjonen. Den største takken går nok til Sametinget, som øknomisk har støttet prosjektet med å teste ut interessen for samisk design.

 Akkurat det er veldig vemodig, fordi jeg er blitt så innmari glad i søljemotivene. Likevel innser jeg at akkurat den delen av eventyret bør komme til veis ende nu, ihvertfall for denne gang. Historier gjentar seg, har vi mange gang opplevd.. så hvem vet...Kanskje søljene vil dukke opp igjen etter en stund

 

Buksene ble utsolgt på et blunk. Det samme ble toppene. Nu er det kun et par få skjørt igjen. I kveld legger jeg ut luer, skjerf og gensere i fin merinoull. Om en to ukers tid er også silkeblusene klar for salg. Etter det er det over og ut med søljen-motivet. 

Det har vært knalltøfft å jobbe med produksjon. Mange detaljer, veldig mange detaljer må på plass før klærne er vel fremme i Sápmi. Det er materialer som skal bestilles, printes på, sendes til fabrikk, klær som skal tegnes til minste detalj, mål på tegninger må stemme til punkt og prikke. Deretter sys det opp prøver som sendes til godkjenning. Er det endringer, sys et nytt prøveplagg for godkjenning. Etter det kan produksjonen begynne. Jeg som aldri har gjort dette før, har virkelig fått stå på og selv om læringsprosessen har vært hard, har det vært kjempegøy. Etterhvert blir nok dette en rutine, regner jeg med;)

Selv med økonomisk støtte, er det også kjempe tøfft økonomisk. Dette er grunnen til at du til nu har fått kjøpt et og et plagg. Til nu har jeg ventet med å bestille nye klær til jeg har fått solgt såpass mye at jeg kan bestille mer. Med ullklærne gikk det heldigvis mye greiere. Et samarbeid med klesbutikken Silba i Karasjok, har gjort til at jeg kan bestille både luer, skjerf og gensere samtidig. 

Nu klarte jeg selvfølgelig å spore av. Det var riskuene jeg i bunn og grunn skrev om. Ja de får være historie for denne gang, men gled deg til februar/mars. Da kommer det flere strikka klær med nye motiver.

PS: Når risku-strikk legges ut for salg, vil det gå en uke til varene er i Karasjok. Jeg legger de ut allerede nu, for å sjekke interessen. Om nødvendig bestiller jeg mer.  

Les mer...
16.10.2013

ABANTI design starter nettbutikk

Hei alle dere:) Nu er jeg straks i gang med netthandel! 

Jeg har vært på en utrolig reise, en reise som har inneholdt både gode og dårlige dager. Det har vært morsomt, utfordrende, spennende, nervepirrende og til tider kjedelig og skuffende.

Printet er illustrert av Marit Anne Sara.

Likevel er jeg sikker på at reisen såvidt har begynt. Selv med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo samt noen år med modning, er jeg utrolig fersk. Dette er mine første klær jeg produserer. Dette er første gang jeg skal selge klær på nett. Dette er første gang jeg kanskje vil møte noen som bruker klærne mine. Akkurat det er ganske så spennende og veldig skummelt.

 

 

Vet nemlig ikke hvor mange søvnløse netter jeg har bak meg. Tanken på at mitt design ikke slår an, kommer stadig tilbake. Tanken på at kvaliteten på klærne og printet skal være dårlig, har virkelig holdt meg våken. Jeg har testet ut stoffet ved å vaske og dampe det. Det gikk bra helt til buksene landet i Karasjok. Etter en dag oppdaget jeg at en søm måtte forsterkes, for å ikke rakne. Etter å ha forsterket buksene, oppdaget jeg at stoffet hadde en tendens til å nuppe seg ved kraftig og mye bruk. Jeg prøvde å tilbakekalle buksene, men det var umulig. Buksene ville kjøperne beholde. Derfor insisterte jeg å selge de for halv pris.

 

Min logo. Også den er illustrert av fantastisk flinke Marit Anne Sara.

Reisen har såvidt begynt og jeg vil feile, lære og etterhvert gjøre de riktige tingene. Jeg vil jobbe for at du skal få et produkt som holder kvalitet og jeg vil jobbe hardt for at mitt design skal være fengende. Jeg vil fortsette med å lete etter de beste materialene og de beste printerne. 

 

Og for de som lurer på hvorfor toppene og blusene ikke kan kjøpes på nett i dag, så er det rett og slett fordi det er en del organisering som må til for å få de ut på nett;) Og de er i ekte silke så den må du ta ekstra godt vare på.

Les mer...